Hamarosan felújíthatják a Csoma kastélyt – íme a látványtervek

Megosztás

Hamarosan felújíthatják az Encs-Abaújdevecserben található alsó Csoma kastélyt és a kassai kerületi Bély (Biel) településen található Sennyey Kastélyt.

Encs Város Önkormányzata és a Prosperitas Alapítvány az Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooperation Programme keretén belül pályázatot fog benyújtani a Csoma kastély és a Sennyey Kastély felújítására, közölte Mikola Gergely Encs polgármestere.

A tervek első fázisa elkészült, melyeket Pásztor András tervező látványterveivel illusztráltak. A projekt beadási határideje nyár végén lesz.

A szocialista időkben élénk kulturális élet jellemezte a települést, melynek központja Csoma József egykori kastélya (az Alsó Csoma-kastély) volt. Itt kapott helyet a művelődési otthon és 1984-től az óvoda is. A kastély előtt elterülő park számos rendezvény helyszíneként szolgált, például az 1960-as években induló Hernádmenti Kulturális Hetek keretében. Az évtizedeken át álló szabadtéri színpad ma már nem létezik, a kastély állapota is leromlott.

Pásztor András látványtervei

A Kassától mintegy 90 kilométerre található Sennyey kastély a 18. század végén épült. Egy darabig eladó volt (665 millió forintért) a leromlott állapotú épület, de egy ideje mindent megtesznek a megmentéséért. Tíz évvel ezelőtt a központi részt felújították, korhűen berendezték, de a folytatásra soha nem került sor.

A Sennyey kastély jelenlegi állapota

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek